Search
Generic filters
Exact matches only

Türkiye Satınalma Raporu. Satın alma ve Tedarik Araştırması, “Check-Up 2019” İTO’da açıklandı.

0 5 sene önce

40 farklı sektörden 68 firmanın katılımı ile gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları Türkiye Satınalma Raporu 2019 adıyla yayınlandı. İstanbul Üniversitesi Tedarik Zinciri Yönetimi Bilim Dalı Başkanı ve Buyer Network Kurucu Ortağı Prof. Dr. Murat ERDAL, raporun lansmanını ve öne çıkan başlıkları 3 Mayıs 2019 günü İTO ev sahipliğinde düzenlenen “Tedarik Zinciri Yönetimi Semineri”’nde katılımcılarla paylaştı.

Satınalma ve tedarik operasyonlarının büyük bir değişime uğradığını vurgulayan ERDAL, insan, yazılım ve makine işbirliğinin gelişmesi ile işletmelerin alım türlerinin ve alım şekillerinin farklılaşacağını belirtti.

Sözlerine “Türkiye Satınalma Raporu 2019 çalışması için yoğun bir akademik çalışma gerçekleştirdik. Sonuçları işletmelerimizin ve satınalma departmanlarının mevcut durumunu ortaya koyması açısından çok değerli olan bu rapora katkı sağlayan tüm işletmelere teşekkür ederiz. Satınalma raporu sürekli güncellenmeye devam edecek. Buyer Network Business üyelerimiz raporun tümüne erişim sağlayabilecekler.” diyerek devam eden Prof. Dr. Murat ERDAL, www.buyernetwork.net/business adresi üzerinden kurumsal üyelik gerçekleştirilebileceğini belirtti.

Türkiye Satınalma Raporu 2019’un özet raporunu katılımcılarla paylaşan ERDAL rapordan önemli başlıklar konusunda bilgi verdi ve İstanbul Üniversitesi Tedarik Zinciri Yönetimi Yüksek Lisans Programı başvurularının Mayıs ayında başlayacağını belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Türkiye Satınalma Raporu 2019’da öne çıkan başlıklar;

  • İşletmelerin %37’sinde tedarikçi rasyonalizasyon programı bulunmuyor.
  • Maliyetten kaçınmaya yönelik stratejiler işletmelerin %41’inde en ileri seviyede uygulanıyor.
  • Operasyonların kesintiye uğramaması için geliştirilen iş sürekliliği planları, katılımcı işletmelerin %50’sinde mevcut fakat sadece %18’inde plan test edilmiş durumdadır.
  • İşletmelerin %32’sinde sözleşme risk seviyeleri ölçümlenmemektedir. %23’ünde ise önceden tanımlanmış kriterler çerçevesinde objektif olarak ölçülmektedir.
  • Harcama görünümü, işletmelerin %53’ünde çeyrekler bazında tedarikçi ve ürün kategori temelinde iyi belgelenmiştir. Satınalma departmanı bu veriyi tasarruf, tedarikçi iyileştirme ve otomasyon amacıyla aktif kullanmaktadır.
  • İşletmelerin %34’ünde satınalma departman çalışanları eğitim almamaktadır. Eğitimler plansız gerçekleşmektedir.
  • İşletmelerin %40’ında özel olarak geliştirilmiş bir tedarikçi portalı bulunmaktadır.
  • İşletmelerin %32’sinde tedarikçi tanıma programı bulunmuyor.
  • Onaylı tedarikçi listesi işletmelerin %58’inde aktif bir biçimde takip edilmekte ve güncellenmektedir. Harcamaların % 75’ten fazlası onaylı tedarikçi listesi üzerinden yürütülmektedir.

TÜRKİYE SATINALMA ÖZET RAPORU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

 

 

 

Bir Cevap Yazın

X