Search
Generic filters
Exact matches only

Türk Bilim Kadınına Uluslararası Ödül

0 7 sene önce

DOÇENT DR. M. BİLGE DEMİRKÖZ ‘BİLİMİN YÜKSELEN YETENEĞİ’ SEÇİLDİ

L’ORÉAL – UNESCO Uluslararası Bilim Kadınları Ödül Programı 1998 yılından beri dünya çapında bilim kadınlarını destekliyor. L’Oréal Türkiye’nin de 15 yıldır katıldığı bu büyük organizasyonda ilk kez bu yıl, Türkiye’den bir bilim kadını olarak Doçent Dr. M. Bilge Demirköz, Uluslararası Yükselen Yetenek ödülünü kazandı. Demirköz, Fransa’nın Başkenti Paris’te düzenlenen törende ödülünü L’ORÉAL Vakfı Başkanı İsabel Marey Semper’den aldı.

Dünyanın bilime, bilimin kadınlara ihtiyacı var felsefesinden yola çıkan L’Oréal 19 yıldır bilim kadınlarını burslarla destekliyor, bilimdeki cinsiyet eşitsizliğini değiştirmek için iletişim kampanyaları yürütüyor ve bilim dünyasının yetenekli isimlerini seçerek onları bilim yolunda yüreklendiriyor.

L’Oréal Türkiye ise 15 yılda 82 bilim kadınını ödüllendirerek Bilim kadınları İçin Programı’na en çok destek veren 5. Ülke olarak dikkat çekiyor. L’ORÉAL Türkiye ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından yürütülen programda bağımsız jüri tarafından seçilen 6 bilim kadını Uluslararası Bilim Kadınları Ödülleri için de aday gösteriyor. Her yıl 15 genç bilim kadınına verilen Uluslararası Yükselen Yetenek Ödüle, bu yıl ilk kez Türkiye’den, uzay radyasyonu hakkında yaptığı çalışmalarla ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Demirköz layık görüldü.

Proje Türkiye’de geliştirilmiş özgün malzemelerin ve elektronik bileşenlerin, uzay için toplam doz etkisi (TID) radyasyon testleri altındaki etkilerinin araştırılması ve dayanıklılığının artırılması olarak tanımlanıyor. Doç. Dr. Bilge Demirköz’ün yaptığı çalışmalar ile uydu teknolojilerindeki radyasyon etkileri hakkında bilgi birikimi kazanılacak ve uzay sektöründe çalışmaya hazır deneyimli bilim insanları yetişmiş olacak.

Doç. Dr. M. Bilge Demirköz Hakkında:

İstanbul Amerikan Robert Lisesi’nde okurken, ECIS matematik yarışması dolayısıyla gittiği Cenevre’de CERN’ü ziyaret etmesi Demirköz’ün matematik tutkusunun yanına fiziği de eklemesini sağladı. Demirköz, MIT’de fizik alanında ana dal, matematik ve müzikte de yan dal yaparak mezun oldu. Yüksek lisansını MIT’de Alfa Manyetik Spektrometresi (AMS-02) deneyinde çalışarak tamamlayan Bilge Demirköz, ATLAS deneyinde çalışarak, Oxford’da doktorasını bitirdi ve CERN’ün kendi çalışanı olarak doktora sonrası araştırmalarına başladı. Demirköz, Cambridge Üniversitesi ve Barselona Yüksek Enerji Enstitüsü’nde de çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönerek ODTÜ’de bir laboratuvar kurdu.

Assoc. Prof. Bilge Demirköz; “Hem UNESCO hem de L’Oréal’den çok önemli isimlerin yer aldığı jüri tarafından çalışmalarımın ödüllendirilmesi, takdir edilmesi beni mutlu etti. Ben bilimsel platformda yaptığım tüm çalışmalar vasıtasıyla gençleri bilimin içine çekmeye çalışan biriyim. Bu ödülün beni onore ve mutlu etmenin yanı sıra çok başka bir anlamı daha var. Bu ödül ve bunun duyurulması gençlere bilim sevgisini aşılamak adına çok önemli. Bunun verdiği büyük motivasyonla ülkem ve ülkemin gençleri için çalışmaya, örnek olmaya devam edeceğim” diye konuştu.

For Women In Science / Bilim Kadınları İçin Projesi Hakkında

L’ORÉAL-UNESCO ortaklığında gerçekleşen ‘Bilim Kadınları İçin’ programı ile kadınların bilime olan katkısında farkındalık yaratmak ve bilim kadınlarına dikkat çekerek toplumları bilinçlendirmek hedefleniyor. Program ile başarılı kadın araştırmacılar tespit edilerek genç nesiller ile rol modellerin buluşturulması sağlanıyor. Programın uluslararası kısmında her kıtadan 1 üstün bilim kadını olmak üzere toplam 5 bilim kadını kıta ödülüyle ödüllendiriliyor. Ayrıca 15 bilim kadını da Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülüne layık görülüyor. Biyo-çeşitliliğin korunmasından genlerin sırlarını çözmeye, hastalıklar için çare bulmaktan, evreni keşfetmeye kadar; her kıtada, bilimin her seviyesinde çalışan bu olağanüstü kadınlar, hayatlarını bilginin ilerlemesine ve insanlığın iyileştirilmesine adıyorlar. Programın ulusal kısmında ise 40 yaş altı genç bilim kadınlarının araştırma ve projeleri burs ile ödüllendiriliyor.

Öne çıkan başlıklar

  • “For Women In Science” programı 19 yıldır, 115 ülkede uygulanarak 2700’ün üzerinde kadına ulaştı. L’Oréal Türkiye 15 yıldır devam eden ulusal programında 82 kadını destekleyerek, en fazla kadın destekleyen ilk 5 ülke içerisinde yer alıyor.
  • L’Oréal Türkiye’nin 15 yıldır başarıyla sürdürdüğü ve 2013 yılından itibaren UNESCO Türkiye Millî Komisyonu tarafından desteklenen “Bilim Kadınları İçin” programı kapsamında genç bilim kadınlarına 15 Bin Dolar değerinde destek bursları veriliyor.
  • Yaşam Bilimleri ve Malzeme Bilimleri kategorilerinde UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun oluşturduğu bağımsız jüri tarafından seçilen araştırmalarda projenin inovatif yaklaşımı, niteliği, uygulanabilirliği, sürdürülebilirliği, bilime ve insanlığa/ekosisteme yapacağı katkı ölçüt alındı.

Bir Cevap Yazın

X